2012 m. balandžio 20 d., penktadienis

Arabiškos bulių kautynės - azartas ir pasididžiavimas



Toli nuo į politiką orientuotos sostinės Abu Dabio ir nuo karštligiškos verslo atmosferos apimto Dubajaus, šalies pietinėje dalyje – Fudžeiroje – puoselėjamos senos tradicijos. Viena jų – Arabiškos bulių kautynės, kuriose nėra nei matadorų, nei trofėjų.


Šios kautynės neturi nieko bendro su krauju persmelktomis ispanų ar portugalų koridomis. Čia ne žmogus kaunasi su buliumi, o buliai, tarsi sumo imtynininkai, galinėjasi vieni su kitais. Kautynės organizuojamos tik dėl azarto ir bulių savininko noro pasipuikuoti savo augintiniais.


Kiekvieną penktadienį, išskyrus Ramadano mėnesį, laukymėje, besidriekiančioje lygiagrečiai Fudžeiros pėsčiųjų pakrantės, vyksta Arabiškos bulių kautynės. Buliai atvežami specialiais sunkvežimiais iš tolimiausių šalies kampelių.


Penktą valandą vakaro pirmoji bulių pora įvedama į dvigubu aptvaru aptvertą kautynių lauką. Buliai suremia ragus ir garsiai šnopuoja, stengdamiesi įveikti savo priešininką. Raundas trunka iki 2 minučių.


Laimi tas bulius, kuris įstengia savo varžovą atbulą  nustumti kiek įmanoma toliau. Tačiau teisėjo švilpukas čia nieko nereiškia. Kai paskelbiama raundo pabaiga, buliai turi būti išskirti. Šiai užduočiai įvykdyti paprastai reikia tuzino vyrų pagalbos, kurie sėdi kautynių lauko aptvare. Kautynių metu komentatorius nediskutuoja apie tai, ar bulius geras, ar ne. Laimi stipriausias.


Būna ir netikėtų dalykų, kai vienas iš bulių nenorėdamas kautis, pasileidžia bėgti nuo savo priešininko ir metasi į sėdinčiųjų aptvare bulių savininkų būrį. Toks buliaus elgesys padaro didelę gėdą jo savininkui.



Brahma jaučiai, kurie į šiuos kraštus atkeliavo iš Pakistano, iš kitų jaučių išsiskiria kupra. Jie yra populiariausi šalyje: tvirti, judrūs ir svarbiausia ištvermingi pusiasalio alinančiam vasaros karščiui.


Arabiškas bulių kautynes stebėti labai mėgsta tiek vietiniai gyventojai, tiek emigrantai iš Indijos ar Pakistano, ko negalima pasakyti apie europiečius. Kautynių aptvare sėdintys žiūrovai gali būti įvertinti kaip labai drąsūs. Tačiau vietiniai tvirtina, kad tai yra bulių šeimininkai. Nenuostabu, kad    nebijo – juk jie puikiai pažįsta savo augintinius.


Bulių kautynių tradicija atkeliavo su portugalais, kurie šią teritoriją valdė XVI – XVII a. Kiek pakitusi ji tapo viena svarbiausių regiono tradicijų, perduodama iš kartos į kartą.



 Parengta pagal:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą